מה בריא? מה חוסך אנרגיה? ומה נוח לניקוי אבל דורש שימוש בכלים מיוחדים?
אם נשאיר בצד את כל סוגי הסירים והמחבתות המצופים מה בריא יותר סיר אלומיניום או נירוסטה אולי סיר ברזל?
סיר אלומיניום או נירוסטה מה עדיף עלולה להיות שאלה מורכבת והתשובות לא תמיד חד משמעיות ולעיתים מבלבלות אך לפני הכל, מבלי להיכנס למותגי יצרנים נתייחס לתכונות החומר עצמו.
נירוסטה היא סגסוגת של מספר חומרים ואילו אלומיניום הוא יסוד יחיד (חמרן) ואחת התכונות הבולטת ביותר היא משקלו הסגולי הנמוך ביחס למתכות אחרות.
לא בכדי אלומיניום החליף בתחילת המאה ה-20 את העץ והבד בתעשיית התעופה והגדיל לעשות הסופר ג'ולורן שחזה את השימוש באלומיניום בתחום זה כבר לקראת סוף המאה ה-19.
בשל משקלו הקל ביחס לחוזק החומר שלו, נכנס האלומיניום לתחומי תעשייה רבים בנוסף לתעשיית התעופה, כגון ייצור חלקי מכוניות, שלדת אופנועים ואופניים, דלתות כניסה מאלומיניום, חלונות אלומיניום, תיבות דואר אלומיניום ייצור כלי בישול ועוד.
מבחינת החלודה – סיר אלומיניום או נירוסטה מה עדיף
נירוסטה היא סגסוגת חומרים שבסיסם ברזל אך תוספת של כרום, פחמן וניקל מעניק לה את התכונה שעל שמה היא נקראת והיא פלדת אל חלד אך היא כבדה משמעותית מאלומיניום.
ראוי לצין כי גם אלומיניום חסין בפני תופעת החלודה ולכן שאלת החלודה אינה יכולה לתת תשובה על השאלה סיר אלומיניום או נירוסטה מה עדיף?
העברת חום וכן עמידות בחום גבוה – סיר אלומיניום או נירוסטה מה עדיף?
האלומיניום הוא אחת המתכות בעלות העברת חום גבוהה, וגבוהה משמעותית יותר מנירוסטה.
אם נשווה את כמות האנרגיה לה נזדקק לחימום מים לכדי רתיחה בשני סירים אחד אלומיניום והשני נירוסטה נראה כי המים ירתחו הרבה יותר מהר בסיר אלומיניום.
הולכת החום של אלומיניום גבוהה פי 12 מזאת של הנירוסטה ולכן סירי נירוסטה רבים מיוצרים עם תחתית המכילה אחוז גבוה של אלומיניום.
נקודת ההתכה של נירוסטה (1363 מעלות צלזיוס) גבוהה משמעותית יותר מפי שתיים מזאת של האלומיניום (660 מעלות צלזיוס).
אולם בשימוש ביתי גם תכונה זאת אינה יכולה להצביע על מענה חד משמעי בשאלה מה עדיף סיר אלומיניום או נירוסטה.
קשיחות החומר ועמידותו של סיר אלומיניום או סיר נירוסטה
כאן מתגלה עליונותו של סיר נירוסטה, כיוון שאלומיניום הוא מתכת רכה בהרבה מנירוסטה הוא יכול להיפגע בקלות יתרה להתעוות מלחץ או מכה.
זאת הסיבה כי בתחומים רבים בתעשייה החל מתחום התעופה והחלל, דרך שלדות לרכב דו גלגלי ואף תעשיות מוצרי בנייה (חלונות דלתות אלומיניום וכו') משתמשים בסגסוגת אלומיניום.
סגסוגת אלומיניום היא תערובת של אלומיניום עם מגוון חומרים שונים התורמים לחוזקו של האלומיניום ואף מקטינים ממשקלו אך בתחום כלי בישול משמשים בעיקר כחומר ציפוי לסירים ומחבתות.
מה עדיף וגם מה בריא סיר אלומיניום או נירוסטה?
לפניכם מספר נקודות המפריכות את הגישות הנחרצות לשאלה מה בריא סיר אלומיניום או סיר נירוסטה.
נזכיר כי גם יצרני סירי בישול ומחבתות אשר אותם מצפים בחומרים קרמיים, טפלון ואחרים מודים כי כאשר יש שריטה או נזק לציפוי אין להמשיך ולהשתמש בכלי לבישול למאכל בני אדם בשל שרידי חומר ו/או מרכיביו שעלולים להיפלט אל המזון.
1 – אלומיניום, אלצהיימר והשאלה מה עדיף מה בריא סיר אלומיניום או נירוסטה
במחצית הראשונה של המאה ה-20 התעורר חשש ששרידי אלומיניום מכלי בישול חודרים למערכת העיכול של האדם, גורמות להצטברות אלומיניום אשר משפיע ומקושר למחלת האלצהיימר.
מאמרים של מכון דוידסון של מכון ויצמן מדגימים מחקרים השוללים את מובהקות התופעה מבחינה מדעית.
מחקרים מדויקים יותר אף מראים שרמת האלומיניום אשר עלולה להיספג בגוף כתוצאת לוואי לבישול בסיר אלומיניום היא כה נמוכה עד כי אינה בעלת השפעה כלל.
2 – רגישות לחומרים הנפלטים מבישול בסיר נירוסטה
גם כאן ערכו במכון דוידסון בדיקה על מה בריא ומה פחות ואם קיים סיכוי לגילויי רגישות או אלרגיה לבישול בכלי בישול נירוסטה.
הם הגיע למסקנה כי רק אנשים בעלי רגישות גבוהה מאוד לכרום עלולים לפתח תופעות אוריות וזאת רק כאשר מתבצע בישול ברמת חומציות גבוהה (כגון רוטב עגבניות בבישול ארוך מאוד).
מכשלת האינדוקציה בשאלת מה עדיף סיר אלומיניום או נירוסטה
נקודה אחרונה אבל משמעותית לכל מי שמשתמש לבישול בפלטות חימום אינדוקציה במקום גז.
לא ניתן להשתמש בסיר אלומיניום על כיריים אינדוקציה מכיוון שהאלומיניום אינו מעביר סוג זה של אנרגיה.
מצד שני סיר נירוסטה בהחלט מתאים לשימוש על אינדוקציה ובלבד שהתחתית שלו אינה עשוייה כולה מאלומיניום.